Inne

Co daje chłodnia szokowa

Komory szokowe służą do tego, by bardzo szybko odebrać temperaturę z przygotowywanych potraw. O ile ugotuje się danie i bardzo szybko pragnie się je schłodzić, można umieścić je w takiej komorze. Podobne użycie będzie miała chłodnia szokowa.

Oba urządzenia, które wyglądają jak metalowe kontenery, wykorzystywane są w przemyśle spożywczym. Na prawdę bardzo często czasami chłodnia szokowa ma też alternatywę mrożenia potraw. Gdy do przetwórni przyjeżdża porcja świeżo zebranych owoców, pracownicy przetwórni najpierw je segregują, potem owoce są myte. Następnie pakuje się je w paczki odpowiednich rozmiarów i umieszcza w chłodni szokowej. Tam bardzo szybko mogą być zamrożone do temperatury -18 stopni. Gdy już ją osiągną, lądują w tradycyjnych zamrażarkach. Chłodnie szokowe są powszechnie używane w restauracjach, w szczególności tych, które obsługują duże przyjęcia, na przykład. wesela albo oferują dowóz dań w ramach cateringu. Kiedy potrawy tracą własną temperaturę powoli, mogą namnożyć się w nich bakterie. To sprawia, że będą szybciej się psuły. Jeżeli zmiana temperatury, z np. 70 stopni do 3-4 stopni nastąpi bardzo szybko, można tego uniknąć. Poza tym potrawom, które schładzane są w ekspresowym tempie, nie grozi zmiana pierwotnego wyglądu. Jeżeli na daniu znajdują się niewielkie dekoracje zrobione z warzyw i owoców, w schładzarce szokowej nie ulegną odkształceniu. Komory szokowe można montować wewnątrz budynków na stałe. Wówczas stanowią jedno z pomieszczeń i wchodzi się do nich jednakowo jak do magazynu. Czasem można dostawić taki kontener chłodniczy tymczasowo obok budynku restauracji. To testuje się przy organizacji imprez masowych na zewnątrz, szczególnie latem. Wtedy organizowane potrawy nie będą się psuły. W chłodni można przechowywać też napoje, dla których optymalna jest temperatura kilku stopni. Komorę można wynająć na kilka dni. Powinno się jedynie pamiętać o przygotowaniu instalacji elektrycznej, ponieważ komora musi być podłączona do prądu. Miejsce przyłącza musi być zabezpieczone, aby nikt nie odłączył zasilania od komory.

Polecamy: chłodnia szokowa.