Inne

Jak przebiega mrożenie szokowe

Komory szokowego mrożenia to specjalne urządzenia, które umożliwiają szybkie mrożenie nawet gorących dań. W wielu fabrykach, w których produkowana jest żywność dzięki takim komorom można ją bardzo szybko zamrozić i spakować. Następnie trafia do sklepów, gdzie w postaci zamrożonej jest sprzedawana klientom.

Dzięki temu ludzie mogą kupić mrożone gotowe dania typu pierogi, pyzy, kluski, uszka. To właśnie mrożenie szokowe sprawia, że w tym samym momencie po wstępnym ugotowaniu takie dania trafiają do paczek i potem wystarczy je szybko podgotować i można je zjeść. Teoretycznie w domu także można przygotować pierogi, ugotować je a następnie zamrozić. Nic nie stoi na przeszkodzie, ażeby tak robić, ale w domu takie mrożenie będzie przebiegało bardzo wolno. Danie zatem straci wiele wartości odżywczych. Oprócz tego jest spore ryzyko, że od razu po rozmrożeniu się rozpadną. Dzieje się tak wtedy, gdy zamrażanie przebiega zbyt wolno. W domowych ustaleniach wymaganie mniej więcej 6-7 godzin, aby zamrozić dany produkt. W ustaleniach przemysłowych, gdzie dostępne są komory szokowego mrożenia można chwilę obecną skrócić do 90 minut. Produkty mrożone szokowo mają temperaturę około -18 stopni. W takim stanie przewożone są do sklepów i sprzedawane klientom. Prócz mrożenia szokowego istnieje jeszcze schładzanie szokowe. To też najczęściej wykorzystywane jest w gastronomii, ale w pewnych sytuacjach schładza się też probówki w laboratoriach, zatem w przemyśle farmaceutycznym i medycznym też stosuje się komory szokowego chłodzenia i mrożenia. Są one natomiast znacznie mniejsze niż te stosowane w sytuacji mrożenia żywności, bo mieszczą się w nich tylko probówki. Dzięki schładzaniu szokowemu może bardzo szybko obniżyć temperaturę. Dokładnie tak samo jak urządzenia do mrożenia szokowego, chłodziarki także w mniej więcej 90 minut potrafią obniżyć temperaturę gorących dań do mniej więcej 3 stopni. W ten sposób bez pozbywania się składników odżywczych można obniżyć temperaturę gotowych potraw i przechowywać je w lodówce dłużej niż gdyby były chłodzone tradycyjnie.

Polecana strona: schładzanie szokowe.