Inne

Pakowanie spożywki

Gastronomia to ogólnie rozumiane przetwórstwo owocowo-warzywne, przetwórstwo mięsne rybne, cukiernictwo i piekarstwo. Te dziedziny wymagają odpowiednich maszyn i nie mogą być to maszyny przypadkowe, bo po pierwsze muszą być to maszyny, które ułatwią pracę i pozwolą na osiągnięcie dobrego rezultatu tej pracy, a po drugie będą bezpieczne dla ludzi oraz dla towarów, które przetwarzają. Dlatego takie produkty muszą przejść specjalistyczne testy.

Zawijarka do czekoladek musi być bezpieczna i to nie tylko i wyłącznie dla pakowanych czekoladek, niemniej jednak również dla ludzi, którzy przy takich zawijarka pracują.
Niejednokrotnie przecież miały miejsce wypadki, gdzie sprzęt nie był przystosowany do standardów, jakie są wymagane na danym miejscu pracy albo przy danym produkcie. Stąd też miksery piekarnicze muszą mieć odpowiednie obudowy i sposobność awaryjnego wyłączenia na wypadek, gdyby ich praca w danym momencie stwarzała zagrożenie dla człowieka. Wagi kontrolne powinny być jednak bardzo precyzyjnie ustawione i zrealizowane z bezpiecznych materiałów, ażeby nie miały wpływu na materiał, który ważą. Tyczy się to tak de fakto każdego typu sprzętu, bo w gastronomii panują bardzo rygorystyczne zasady dotyczące maszyn i urządzeń, które mogą być stosowane w produkcji i obróbce oraz dodatkowo w pakowaniu. Na przykład serwis maszyn spożywczych co jakiś czas musi przyjeżdżać do dokładnie sprecyzowanej maszyny i sprawdzać, czy działa ona właściwie. Zużyte części powinno się na bieżąco wymieniać, żeby nie były przyczyną poważniejsze a pani i nie doprowadziły tym samym do powstania jakiegoś zagrożenia na danym miejscu pracy. Brak serwisu mógłby się objawić takim właśnie zagrożeniem. Stąd też należy o tym bezwzględnie pamiętać. Maszyny powinny być serwisowane zgodnie z dziennikiem serwisowania, czyli na przykład co rok lub co dwa lata. W niektórych przypadkach niezbędne jest serwisowanie danych maszyn nawet co pół roku. Wszystko zależy od stopnia wyeksploatowania takiej maszyny, a ten, jak wiadomo, może być de facto bardzo różny, w współzależności od tego, jak w większości przypadków ta maszyna działa.
Więcej informacji: Celofoniarki.