Inne

Wynajem chłodni

Utrzymanie stosownie niskiej temperatury towarów spożywczych jest konieczne do tego, by zahamować w nich różnego rodzaju procesy degradacji. Jeśli nie mamy wystarczająco niskiej temperatury, żywność może w dużym stopniu pogorszyć swój stan albo nawet w pełni nie będzie się nadawała do użytku. Komora chłodnicza jest w tym przypadku takim dużym odpowiednikiem domowej lodówki.

W takiej komorze można przez dłuższy czas przechowywać różnego rodzaju produkty i półprodukty spożywcze i posiadać pewność, że wręcz po kilku dniach będą się one nadal nadawały do spożycia i zastosowania na różne sposoby. Dzięki sposobności utrzymania niskiej temperatury taka chłodnia może działać na korzyść wybranych towarów spożywczych. W bardzo wielu przypadkach nie tylko utrzymuje ona świeżość, ale zdarza się też, że całkowicie koryguje jakość niektórych towarów, szczególnie tych, które po schłodzeniu albo zamrożeniu smakują jeszcze dużo lepiej. Chłodzenie szokowe jest jedną z metod, które aktualnie bardzo chętnie stosuje się do szybkiego chłodzenia produktów spożywczych. Metoda ta jest o tyle skuteczna, że umożliwia głównie skrócić czas niezbędny na chłodzenie, a zatem zwiększyć wydajność działania firmy. Jeżeli już ta wydajność zostanie zwiększona, obniżone będą też koszty funkcjonowania firmy, a tym samym koszty ostatecznego produktu, co dla końcowego klienta będzie miało spore znaczenie, gdyż pozwoli na oszczędność. Bardzo podobnie funkcjonuje zamrażanie szokowe. Dzięki niemu straty na jakości produktu są w dużym stopniu ograniczone. Powinno się w tym miejscu zauważyć, że powolne zamrażanie produktu może w ogromnym stopniu pogarszać jego jakość. Z takiego wolno zamrożonego produktu może np wychodzić woda, zatem będzie on w przyszłości mniej jędrny. Po rozmrożeniu ten brak jędrności będzie bardzo zauważalny i wpłynie na jakość produktu, zatem szybkie mrożenie wydaje się w takiej okoliczności właściwym rozstrzygnięciem, a na pewno najskuteczniejszym z punktu widzenia późniejszej jakości konkretnego produktu. Firmy, które nie posiadają własnych maszyn i urządzeń chłodniczych lub mroźniczych, mogą się skusić na wynajem kontenerów chłodniczych.

Więcej informacji na stronie: komory mroźnicze.