Kulinaria

Właściwości bazylii

Kolendra to zioło o wielu właściwościach prozdrowotnych. Zawiera wiele przeciwutleniaczy, zatem pomaga zapobiegać wielu chorobom określanym mianem schorzeń cywilizacyjnych. Może obniżać poziom złego cholesterolu a także działać przeciwmiażdżycowo.

Zioła doniczkowe najlepiej smakują wówczas, gdy stanowią dodatek do surowych dań, a zatem kanapek i sałatek. Tym samym bazylia sprawdzi się jako dodatek do kanapki z pomidorem a szczypiorek w doniczce do pasty jajecznej. Zioła można hodować w ogrodzie albo na balkonie. W okresie zimowym, w czasie przymrozków mogłyby nie przetrwać na świeżym powietrzu. Część ziół zimuje wówczas w gruncie. Mimo sporych mrozów nie trzeba ich niczym przykrywać. Są w stanie przetrwać temperatury nawet do -25 stopni, a takie zdarzają się coraz rzadziej. Powinno się wyłącznie pamiętać o tym, ażeby je obciąć tuż przy ziemi a wraz z wiosną zaczną im wyrastać nowe pędy. Tak jest w sytuacji wieloletniego szczypiorku albo mięty ogrodowej. Inne zioła, takie jak bazylia i kolendra można hodować na parapecie. Wystarczy regularnie je podlewać. Zioła mają to do siebie, że nie potrzebują żadnego nawozu. Wystarczy podlewanie wodą z kranu. Najistotniejsze jest, żeby nie przelać doniczki. W takiej sytuacji korzenie rośliny mogą zacząć gnić. Zioła, choć uprawia się łatwo, dużo lepiej nabywać w sprawdzonych źródłach. Sadzonki można nabyć w kwiaciarniach i sklepach ogrodniczych. Te kupione w supermarketach mogą być słabsze i nie rosnąć tak świetnie, jak nabyte u ogrodnika. W całości nie warto bawić się w hodowlę ziół od nasionka. Zwykle trwa to bardzo długo. Lepiej zakupić gotowe sadzonki i zaraz cieszyć się smakiem ziół. Niektórzy ludzie własną pracą suszą zioła z ogrodu, ażeby zimą dodawać je do potraw w nieco innej formie. To dość żmudny proces, szczególnie że zioła suszone można zakupić w praktycznie każdym sklepie za nieduże pieniądze. Niektórzy jednakże mają na prawdę dużo satysfakcji z tego, że mogą we własnym zakresie przygotować zioła, więc suszą je na letnim słońcu a potem wysuszają dodatkowo w piekarniku.

Zobacz: zioła doniczkowe.