Budownictwo i architektura

Projekt hotelu – co uwzględnia

Zaprojektowanie foodcourty w centrum handlowym musi być ciekawy. Jeżeli już strefa restauracyjna w centrum handlowym będzie wyglądać zachęcająco, ludzie bardzo chętnie będą do niej przychodzić i zamawiać posiłki. Wszystkie projekty centrów handlowych uwzględniają strefę gastronomiczną.

Food Courty musi pasować charakterem do centrum handlowego. Równocześnie wiadomo, że nikt nie przychodzi tam na dłużej, raczej na bardzo szybko coś zjeść. Mimo tego atmosfera w takim miejscu też jest znacząca, zatem trzeba się postarać o to, by taki projekt był zwyczajnie ładny. Ci, którzy projektują budynku efektywności publicznej mają o sporo trudniejsze zadanie niż osoby zajmujące się projektowaniem wnętrz domów. Przestrzeń publiczną nie najprościej zagospodarować. Poza tym wiele zajmują także przepisy bezpieczeństwa, czy przeciwpożarowe, które powinno się brać pod uwagę, tworząc taki projekt. Projekt lokalu gastronomicznego powinno uwzględniać to, że w lokalu musi być świetnie oznakowane wyjście ewakuacyjne. W lokalu gastronomicznym musi być wydzielonych kilka stref. Pierwsza z nich to miejsce do przygotowywania posiłków. Drugie to strefa odpoczynku dla pracowników: pokój socjalny, szatnia, toaleta. W każdym miejscu pracy musi być wydzielona tego rodzaju przestrzeń. Następnie lokal gastronomiczny to miejsce na stoliki dla gości. Nie mogą być one ułożone zbyt ciasno, aby goście nawzajem nie zaglądali sobie w talerze. Kelnerzy muszą także swobodnie w gronie nimi przechodzić. W lokalu gastronomicznym musi być również zaprojektowana toaleta dla gości. W niektórych, wręcz małych lokalach, widać że projektant zadbał o każdy detal. Stoły i krzesła pasują do dekoracji. Kolor ścian, kwiaty i oświetlenie tworzą spójną przestrzeń, która zachęca do tego, ażeby wejść i zjeść coś pysznego. W takim miejscu nigdy nie będzie brakować klientów. Każdy, dosłownie jeżeli już ma świadomość tego, że nie idzie do luksusowej restauracji, woli zjeść w miłej atmosferze. Istotne jest to, jak smakować będzie posiłek, niemniej jednak nie mniej istotne jest to, w jakich okolicznościach zostanie zjedzony.
Więcej: projekt lokalu gastronomicznego.